Warning: include_once(/home/stamplan/public_html/wp-content/plugins/wpsupercache/wp-cache-phase1.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/stamplan/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include_once(): Failed opening '/home/stamplan/public_html/wp-content/plugins/wpsupercache/wp-cache-phase1.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php56/usr/share/pear:/opt/alt/php56/usr/share/php') in /home/stamplan/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Deprecated: A meghívott WP_Widget osztály felépítő metódusa a(z) AJAX_Calendar_Widget osztályban elavult 4.3.0 verzió óta! Használjuk inkább a(z) __construct() hívást. in /home/stamplan/public_html/wp-includes/functions.php on line 5477
5.000 darab Bayér-féle levél a kolozsvári megszállási bélyegekkel? | StampLand 5.000 darab Bayér-féle levél a kolozsvári megszállási bélyegekkel? – StampLand
Menu

5.000 darab Bayér-féle levél a kolozsvári megszállási bélyegekkel?

2016/01/15 - Régi
5.000 darab Bayér-féle levél a kolozsvári megszállási bélyegekkel?

Egy pár napja Horváth József gyűjtőtársam kérte a véleményemet egy Bayér-féle levélről. Elmondtam amit fontosnak tartottam. Pontosan azt, hogy a szóban forgó levél nem hamisítvány. Annyit még érdemesnek tartottam hozzáfűzni, hogy nem tarifa helyes. Ajánlott levél helyben 40 bani volt, a szóban forgó küldemény pedig 85 bani névértékű bélyeggel lett bérmentesítve – írtam Horváth Józsefnek.
És mintegy háttér információként azt is elmondtam, hogy Bayér egy galaci gabona- és bélyeg kereskedő volt. Több száz ilyen borítékot készített Kolozsváron, Nagyváradon és Debrecenben. Bár hihetetlen, ezek a levelek tényleg megjárták a postát. Feladta és a szállodába kérte a kézbesítést. Így került rájuk érkeztetési bélyegzés is, ami rendszerint a feladást követő napi dátumú. Minden levele így készült, egyeseknél viszont kézzel írta a levélre a szálloda nevét ahol éppen megszállt, vagy áthúzta az eredeti előnyomott címzést és egy másikat adott meg.
Eddig semmi különös. De már jó ideje furdalta az oldalamat, hogy hány ilyen vagy hasonló filatéliai futtatást „gyártott” a galaci bélyegkereskedő. Bár több tucat levelet láttam, illetve ment keresztül a kezemen mindig a bélyegekre és a bélyegzésre összpontosítottam. Most viszont megakadt a szemem egy apróságon amely közelebb visz a válaszhoz. A Kolozsváron felhasznált borítékok előnyomottak és a nyomda az előírásoknak megfelelően feltüntette (ráadásul a boríték előlapján) a példányszámot, a megrendelés iktatási számát, illetve a megrendelés évét – 5000. C. 8. 919. És itt van a kutya elásva! Ezen adatok fényében azt már biztosra vehetjük, hogy Bayér 5.000 olyan borítékot rendelt a nyomdában amelyen a címzettnél ez áll: Domnului / S. Bayèr / Cluj / Hotel New-York. A Kolozsváron felhasznált borítékokra rá lett nyomtatva a RECOMANDAT szó is amellyel a levelek ajánlott jellegére utalt.Azt pontosan nem lehet tudni az 5.000 borítékból mennyit használt fel az viszont kiderül a bélyegzésekből, hogy 1919-ben közel egy hónapot töltött Kolozsváron. A legkorábbi bélyegzés alapján már 1919 szeptember 29.-én postázott (ajánlási ragjegy: Kolozsvár 1 / 6356 – Horváth József gyűjteményéből).
Októberben a postai bélyegzés alapján tudjuk, hogy 19.-én (ajánlási ragjegy: Kolozsvár 1 / 3571 – Kurucz Gábor gyűjteményéből), 23.-án (ajánlási ragjegy: Kolozsvár 1 / 7558), 24.-én (ajánlási ragjegy: Kolozsvár 1 / 7500), 25.-én (portó bélyegekkel bérmentesített sima küldemény,) és 28.-án (ajánlási ragjegy: Kolozsvár 1 / 7923 – Kurucz Gábor gyűjteményéből) adott fel egy-egy adag levelet.
A Bayér-féle levelek gyűjtői mivoltát (ha valaki kétkedett volna ebben) az is igazolja, hogy kivétel nélkül minden küldemény túlbérmentesített.
Bayér ezek után sem ült tétlenül és 1919 decemberében és 1920 januárjában már Debrecenben „gyártotta” gyűjtői leveleket. Bár Debrecenbe is előnyomott borítékokkal érkezett, de ez esetben a nyomda nem tüntette fel megrendelés adatait, így sajnos nincs még kiinduló adatunk sem. Ez esetben a címzett: Monsieur / S. Bayér / Debreczen I. / Poste restante. Ezeken a borítékokon is szerepel az ajánlot levelet jelző nyomtatás – Recommandée. Ha 1919 decemberében a Debrecen első kiadás bélyegeit használta fel bérmentesítésre (1919 december – a nap nem kivehető a bélyegzőn), akkor 1920 első napjaban a második kiadás bélyegeivel (ajánlási ragjegy: Debreczen 1 / 717) rótta le (bérmentesítette túl) leveleit. Ez valószínűleg az utolsó Debrecenben töltött napja volt Bayérnak, mert a posta átirányította a küldeményt a feladói címre, Galacra.1921-ben Bayér egy újabb adag gyűjtői levelet gyártott le, de ez esetben Nagyváradon az itteni megszállási bélyegeket használva fel bérmentesítésre. Mint a címzésből kiderül Nagyváradon a Park Szállóban lakott. Akárcsak az első két esetben itt is ipari mennyiségű borítékot készített elő nyomdai úton. A címzett Monsieur / S. Bayér / Oradea Mare (Nagyvárad) / Park Hotel. A levelek egy részét (1921 december 28-án feladottakat) újra címezte és Sanremóba kérte a kézbesítést.
A legtöbb levélen a feladónál (a boríték hajtókáján) ez szerepel: S. BAYÉR/COMMERCE DE TIMBRES-POSTE/Spécialité: Roumanie, Timbres de guerre./Galatz/Roumanie.