Kolozsvári tábori levelezőlapok kikiáltási áron | StampLand Kolozsvári tábori levelezőlapok kikiáltási áron – StampLand
Menu

Kolozsvári tábori levelezőlapok kikiáltási áron

2016/03/13 - Kolozsvár
Kolozsvári tábori levelezőlapok kikiáltási áron

A Dunafila 33-ik árverésén két szép kolozsvári felülnyomott tábori levelezőlap talált gazdára. Az első (a Săvoiu katalógus szerint I. típus) Temesvár/2 28 Már 920 feladással és CENSURA ROMÂNĂ TIMIȘOARA körbélyegzéssel Cassel, Németországba küldve a kikiáltási áron – 7.500 Ft. – plusz jutalék kelt el.

A második érdekesebb darab, annak ellenére, hogy 1.000 forinttal kevesebbért+jutalék kelt el. A Săvoiu katalógus szerint I. típus, Nagy-Várad/2 10 Aug 921 bélyegzéssel és 1920/22-es kiadású I Ferdinánd király sor 1 lejes névértékű bélyegével, valamint egy 10 banis Segélybélyeggel* (Asistență socială) bérmentesítve, Budapestre küldve. A küldemény 10 bani értékben túl van bérmentesítve, ugyanis 1921 január 1-től a külföldre küldött levelezőlap tarifája 1 lej volt, amit a román bélyeggel le is róttak, pluszban maradva a díjegy 10 banija.

* A magyar posta és távírda temesvári igazgatósága 28.973/1919 (június 24) sz. körrendelete: 1919 július 1-től az új díjszabás kizárólag a temesvári posta- és távíró-igazgatóság területére (Bács-Bodrog, Krassó-Szörény, Temes és Torontál megyék), az ott feladott vagy az oda érkező postai küldeményekre volt érvényes. A rendelet szerint „minden erről a területről feladott küldeményt, amely a régi dí1jszabás szerint lett bérmenetesítve, büntető portóval kell terhelni”. Ez alól kivételt képpeztek azok a küldemények amelyeket a megnevezett területen kivül adtak fel és a régi díjszabás szerint lett bérmentesítve.