Katalógus ár felett! | StampLand Katalógus ár felett! – StampLand
Menu

Katalógus ár felett!

2016/04/25 - Kolozsvár
Katalógus ár felett!

Ritkán kerül eladásra egy-egy jobb megszállási bélyeg és még ritkább az amikor a katalógus ár felett kelnek el. A múlt héten az egyik legnagyobb megszállás-szakértő dobott piacra pár ritkább (kisebb példányszámú lemezhibás) bélyeget illetve tévnyomatot.
Kettő ezek közül a kolozsvári kiadás hírlapbélyege. Az első a második ívhely bélyege (lemezhiba – BAN I) amely 1 dollárról indult és 53 dollárral zárt. A tételre négy vásárló tett 13 ajánlatot. A második tétel az századik ívhely bélyege (lemezhiba – a kettős kör mindkét vonala egy óránál látványosan sérült). Ez is 1 dollárról indult és 36-ért kelt el. A tételért öt vásárló tett hat ajánlatot.
Ebből a névértékből 10.800 darabot (108 száz bélyegképes kezelési ív) nyomtak felül, tehát ezekkel a lemezhibákkal csupán 108 bélyeg került ki a nyomdából és mindkét esetben a “legdrágább” katalógusban szereplő ár felett kelt el. A második ívhely bélyegét a Brainard-katalógus 50 dollárra értékeli míg a századik ívhellyel külön nem foglalkozik, az átlag árat viszont csak 3,75 dollárban határozza meg. Az is igaz, hogy a dr, Bodor-dr. Szigeti által szerkesztett 2003-ban kiadott katalógusban a második ívhely bélyege csupán 12 euróra van taksálva, míg a többi ívhely független a lemezhibáktól 1,20 euróra lettek értékelve.