Ritkaság: Debreceni román megszállási futott díjjegyes | StampLand Ritkaság: Debreceni román megszállási futott díjjegyes – StampLand
Menu

Ritkaság: Debreceni román megszállási futott díjjegyes

2016/05/11 - Debrecen I
Ritkaság: Debreceni román megszállási futott díjjegyes

Tíz nappal ezelőtt egy belga kereskedő egy igen ritka debreceni román megszállás idején felülnyomott futott díjegyes borítékot tett fel az ebay-re.
Ritkasága részben a kis példányszámának köszönhető, részben pedig, hogy futottan – még filatelista futtatásként is – az elmúlt két évtizedben nem került eladásra egyetlen darab sem.A tétel egy filatéliai futtatás, a debreceni kiadások Öregapja, Bíró Marcell „műve”. A címzett nem más mint az egykori neves bélyeggyűjtő leánya, Nagyságos Bíró Böske úrleány és természetesen a kedves papa címén, a debreceni Piac utca 2 szám alatt.
És lássuk most magát a díjjegyest. Felülnyomott, 15+2 filléres díjjegyes borítékból két típus létezik (nem térek ki a borítékok átlátszóságának csökkentésére használt rácsnyomás adta változatokra is – lásd MBM, IV. kötet, 605-606 oldalakon), egy nagyobb méretű, 158×125 mm (80 példányt nyomtak felül) és egy kisebb méretű, 150×95 mm (98 darab került felülnyomásra). A belga kereskedő példánya ez utóbbi, a kisebbik méret.
A bérmentesítés helytelen. Egy helyi levél tarifája 15 fillér volt, ám Bíró Marcell egy 40+2 filléres névértékű Debrecen I. felülnyomású Hadisegély III. bélyeggel túlbérmentesítette a küldeményt. A levél 1919. november 16-án a debreceni 1-es postán lett feladva és rajta van a román katonai cenzúra bélyegzője is valamint a a cenzor neve és kézjegye (BODA). Érkezési bélyegző nincs rajta. Bíró Marcell szignója a levél jobb felső sarkán található.
A tétel egy dollár kikiáltási árról indult és hatan szálltak harcba érte (lásd itt a licitálás lefolyását) . A leütési ár 385 dollár. Szerény véleményem szerint jóval ár alatt kelt el.
A Săvoiu-katalógusban (A román díjjegyesek katalógusa – 2014) postatisztán 800 euróra van taksálva. Futottan nem értékeli a szerző (lásd itt).