Egy balfék hamisító ésnevetséges műve | StampLand Egy balfék hamisító ésnevetséges műve – StampLand
Menu

Egy balfék hamisító ésnevetséges műve

2016/09/12 - Kolozsvár
Egy balfék hamisító ésnevetséges műve

A napokban került a tulajdonomba egy furcsa hamisítvány. Szerintem egy tehetségtelen hamisító műve, de azt is meg kell jegyeznem, hogy idővel egészen veszélyes hamisítványok is kikerülhetnek a műhelyéből. Egy Aratós 15 filléres négyestömb a kolozsvári felülnyomással. Sokan abból indulnak ki, hogy a hamisítók csak egy önálló bélyegre varázsolják rá a felülnyomást. Ez nem így van, nem az első alkalom, hogy hamisított tömb, sőt ívrészlet kerül a kezembe.Maga a hamisítvány gyerekes. A készítője a legalapvetőbb részletekre nem figyelt oda. A hamisításhoz egy Hadisegély III.-nál használt tördelés alkalmazott. Ez esetben a monogram felül van, míg a román pénznem váltópénzét kifejező BANI szó alul található. Ez az Aratós alapbélyegek esetében kizárt. (Van ilyen lehetőség de csak abban az esetben ha a felülnyomás erősen el van tolódva, ami itt szóba sem jöhet.)
A fentiek alapján csak egy közönséges szemét jelzőt ragasztottam volna a darabra, ám megakadt a szemem a 91-ik ívhelyre azonosítható jellemzőkön. Lásd az alábbi képet, ahol hármat a legfontosabb jellemzőkből nyíllal jelöltem.
Ez azt jelenti, hogy aki a hamisítványt készítette egy egészen jó megoldást dolgozott ki, felhasználva a modern technika adta lehetőségeget is. Jobban megvizsgálva kiderült, hogy valószínűleg egy szkennelt képet nyomtattak az alapbélyegekre. Felvettem a kapcsolatot egy olyan fiatallal aki számtalan esetben hozott forgalomba modern hamisításokat. Ő megerősítette, hogy a feltételezéseim helyesek és a nyomtatás egy közepes minőségű lézer nyomtatóval készült. Nem fogom leírni a hamisítás menetét lépésről lépésre, nem akarod senkinek sem ötletet adni.
Kerestem egy példányt a megfelelő ívhelyekből a Hadisegély III. alapbélyeggel és elvégeztem egy pár összehasonlító vizsgálatot. Nagy felbontású szkennelt képen jól kivehető a különbség. Ha pedig a hamis felülnyomást mikroszkóppal is megvizsgáljuk a magasnyomás jellemzőinek (kveccs, satirung stb.) a hiánya egyértelmű.
Azt meg kell jegyeznem, ha a hamisító figyelmesebb lett volna és megfelelő alapbélyeget használt volna akkor képről igen nehéz lett volna kiszűrni. Egy fizikai ellenőrzésen viszont minden gond nélkül kirostálható. Ez utóbbi esetben a festék kipréselődés és a domborítás elég a hamis darab megtalálásához.
A lényeg, hogy egy kezdő gyűjtő könnyen áldozata lehet egy ilyen minőségű mesterkélt felülnyomást forgalomba hozó hamisítónak/kereskedőnek. Szerencsére figyelmetlen vagy tudatlan volt a drága hamisító 🙂