Warning: include_once(/home/stamplan/public_html/wp-content/plugins/wpsupercache/wp-cache-phase1.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/stamplan/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include_once(): Failed opening '/home/stamplan/public_html/wp-content/plugins/wpsupercache/wp-cache-phase1.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php56/usr/share/pear:/opt/alt/php56/usr/share/php') in /home/stamplan/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Deprecated: A meghívott WP_Widget osztály felépítő metódusa a(z) AJAX_Calendar_Widget osztályban elavult 4.3.0 verzió óta! Használjuk inkább a(z) __construct() hívást. in /home/stamplan/public_html/wp-includes/functions.php on line 5507
A 75 filléres Parlamentes bélyeg lemezhibái | StampLand A 75 filléres Parlamentes bélyeg lemezhibái – StampLand
Menu

A 75 filléres Parlamentes bélyeg lemezhibái

2016/04/12 - Régi
A 75 filléres Parlamentes bélyeg lemezhibái

Megfigyeltem, hogy a felülnyomott megszállási bélyegeket gyűjtők szinte minden esetben csak a felülnyomással foglalkoznak, az alapbélyegek lemezhibái egyszerűen nem érdekli őket. Az imént találtam egy tételt az ebay-en, két kolozsvári román felülnyomást a 75 filléres Parlament bélyegen. 
Bár itt most az árról akarok beszélni (mint eladó, mindenki maga dönti el mennyit kér érte, mint vevő pedig, hogy mennyit ad érte) azt azért meg kell jegyezni, hogy ez a bélyeg egy átlag példánya a legdrágábbnak tartott Brainard-katalógus szerint 30 amerikai cent, ám az eladó 20 dollárt kér értük. A felülnyomott bélyegek példányszáma 141.300, ami 1.413 száz bélyegképes ívnek felel meg. Na de ez mindegy. Inkább a leírásra térnék ki ahol az eladó mint szín variációt jellemzi a portékáját. Ez persze igaz is meg nem is. Azért igaz mert tényleg a kék szín árnyalatairól van szó és nem való állítás ha figyelembe vesszük, hogy az egyik (a bal oldali) az ún. háborús kiadás míg a másik a a háború utáni nyomat. Így a szín különbség is magyarázható. Az MBM (IV. kötet, 211. és 217. oldal) szerint a háború alatt készült 75 filléres bélyegek színe élénkkék/halványkék, sötét azúrkék/világos azúrkék, kék/halvány zöldeskék, míg a háború utáni nyomatok kék/halvány kékeszöld. Mindkét esetben jellegzetes a papír is, de a fogazás minősége is.


Ezenkívül a 75 filléres bélyegnél nél két típut különböztethetünk meg. Az egyik ahol a bal oldali értékben a hetes karja balról egy függőleges vonalból (szerif) – I. típus, illetve egy vízszintes alakzatból (egy kerekded test amely balról és jobbról rövid vonalakkal kötődik a függöleges vonalhoz illetve a törzshöz) áll. 
A másik típus esetében az alakzat deformálódott mint a képen – II. típus. 

Mind a két típus előfordul úgy a háború alatt mint az utána készült nyomatoknál. A két típusról írtam nemrég egy bejegyzést a Filatéliai tárházban is, szemléltetve azt az alábbi nagyváradi és kolozsvári felülnyomott bélyegekkel.

Morovics Tomáš több mint 25 évvel ezelőtt négy különböző nyomólemezt azonosított (philatelica, 89/2, 24-ik oldal). Ehez most én találtam egy ötödiket is (a kolozsvári négyestömb ebből származik, sajnos nincs elég anyagom egy teljes ív rekonstrukciójához).
Ez a lemezhiba elkerülte az eladó figyelmét annak ellenére, hogy jól megfigyelhető a bal oldali bélyegen.
Címkék: