Warning: include_once(/home/stamplan/public_html/wp-content/plugins/wpsupercache/wp-cache-phase1.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/stamplan/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include_once(): Failed opening '/home/stamplan/public_html/wp-content/plugins/wpsupercache/wp-cache-phase1.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php56/usr/share/pear:/opt/alt/php56/usr/share/php') in /home/stamplan/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Deprecated: A meghívott WP_Widget osztály felépítő metódusa a(z) AJAX_Calendar_Widget osztályban elavult 4.3.0 verzió óta! Használjuk inkább a(z) __construct() hívást. in /home/stamplan/public_html/wp-includes/functions.php on line 5507
Erdélyi ebay-es fosztogató | StampLand Erdélyi ebay-es fosztogató – StampLand
Menu

Erdélyi ebay-es fosztogató

2016/04/26 - Régi
Erdélyi ebay-es fosztogató

Egy pár napja volt egy bejegyzésem az egyik közösségi felületen (Filatéliai Tárház) arról ahogy egyes ebay-es eladók szabályosan megsarcolják a vevőiket. Volt aki felháborodott és volt aki némi kétkedéssel fogadta a mondandómat.
Mi is történt? Egy amerikai kereskedő feltett licitre egy Debrecen II tételt 1 centes induló áron. Amikor látta, hogy a legnagyobb ajánlat (az enyém) csupán 1,25 dollár, gyorsan módosította a postaköltséget (csak Romániába) 2,50 dollárról 15,50 dollárra, így próbálva meg az általa elképzelt árat elérni. Akkor ebay honlapképpel támasztottam alá az állításaimat. Jelentettem az ebay-nek. Még várom a választ.
Most viszont, számomra egy még felháborítóbb fosztogatásról számolok be. Az egyik legkomolyabb erdélyi magszállás-gyűjtő és szakértő piacra dobott két tételt a kolozsvári kiadásból. Az első tétel egy ívszéli 12-es tömb az Árvíz 5 filléres névértékéből, második pedig egy 12-es tömb az Árváz 35 filléres névértékéből. Az indulási ár az első tételnél 12 dollár, míg a postázási költség 5 dollár. A második tétel indulási ára 29 dollár volt és posta az első tételhez hasonlóan 5 dollár volt. Eddig minden rendben volt. Ám öt napon keresztül senki sem licitált a két tételre. Erre az eladó, a Nagytiszteletű (aki tudja kiről beszélek tudja miért használom e titulust) gyorsan módosította a posta költséget és immár nem 5 dollárt, hanem 15 dollárt számított fel. A licit lezárása előtt röviddel újból növelte a posta költséget 20 dollárra. És ekkor jött a figyelmetlen vásárló (aki biztos vagyok benne a postaköltség módosítását nem figyelte) és licitált, és nyert.
Mind a két tételt ugyanaz a figyelmetlen vásárló vette meg, az első tételért 16 a másodikért 31 dolláros ajánlattal vitte el. Ehhez most már hozzá számítandó a posta is, ami legalább 20 dollár lesz, ha az eladó hajlandó összecsapni a két tételt.
És végezetül a tételekről (csak azért, hogy az árakkal egy csöppet képbe jöjjenek azok is akik nem megszállási megszállottak). Az Árvíz 5 filléres névértékéből 119 ívet (11.900 bélyeg) nyomtak felül és a Brainad-féle katalógusban 3,35 dollárra becsülik darabját. Ez egy 12-es tömb esetében 40 dollárt jelentene katalógusárban és figyelembe kell venni, hogy ívszéllel van. A második tétel – a 35 filléres névértékű Árvíz bélyegből 40 ívet nyomtak felül (4.000 bélyeg) és az áruk darabonként 10 dollár. Ez esetben a katalógus ár 120 dollár lenne, de fontos az is, hogy ekkora ív darabról van szó.
Az árakról csak azért tartottam fontosnak értekezni, hogy egyértelmű legyen a mondandóm. Nem az eladási árral van baj, hanem ahogy az eladó megpróbált minél többet kisajtolni a naiv és figyelmetlen vevő-áldozatból.
Talán egyszerűbb lett volna egy olyan induló árat adni amiért minden gond nélkül odaadta volna az illető tételeket.